Vyberte si LED svetlá správne.

Mnoho krát nám zákazníci položili otázku, aký je rozdiel medzi LED svetlami, ktoré si môžu kúpiť lacnejšie a medzi tými, ktoré ponúkame my. Môžeme vám len povedať, že naše sú kvalitnejšie a vydržia oveľa dlhšie s výbornou svetelnosťou. No keďže ani my nedáme len na slovo dodávateľa, radi by sme vám vysvetlili prečo sú kvalitnejšie a majú dlhšiu živnosť. V skutočnosti nie je LED-ka ako LED-ka, ono naozaj ste schopní si kúpiť svetelnú reťaz rovnakej dĺžky za zlomkovú cenu ako od nás, rozdiel je práve v tom na čo najmenej zákazníci pozerajú pri kúpe a najviac keď už je svietidlo nainštalované, poďme ale pekne poporiadku.

Keď budete porovnávať svetelnú reťaz od nás a od inej firmy za zlomkovú cenu, zamerajte sa na tieto otázky a z nich vyplývajúce aspekty:

  1. hrúbka káblovania a materiál káblovania – bude osvetlenie použité vonku na strome v exteriéri?
  2. kvalitu použitých LED diód – jedná sa o priemernú dĺžku životnosti, naše reťaze sú konštruované na 2 roky nepretržitého svietenia alebo ak sú používané sezónne, tak je ich odhadovaná životnosť 10 rokov.
  3. celkový príkon svietidla – tento údaj sa uvádza vo W (wattoch) a opisuje celkovú spotrebu LED ktorá koreluje so svetelným výkonom. S našimi LED sa vám nestane, že ich nebude už po dvoch mesiacoch dostatočne vidieť.

Hrúbka káblovania

Určite ste si už všimli, aký je momentálne trend šetrenia materiálmi vo výrobe. Mnohý výrobcovia šetria, kde sa len dá a to na úkor kvality produktu, čo v konečnom dôsledku neznamená ušetrenie, lebo zákazník si bude musieť kúpiť nové svietidlo, a to oveľa skôr ako keby si kúpil kvalitný produkt. Výrobca je samozrejme spokojný lebo reťaz vám dlho nevydrží a budete si musieť o sezónu až dve opätovne kúpiť ďalšiu. Zároveň by sme chceli upozorniť na neekologickosť daného prístupu. Naše girlandy síce obsahujú asi 2 násobok vstupných materiálov oproti konkurenčným riešeniam, ale pri odhadovanej 5-násobnej životnosti použitia v podstate ušetríte 60% materiálu, ktorý sa zbytočne nedostáva do životného prostredia. Dostávame sa teda do spoločnosti vyspelých národov, kde drvivá väčšina ľudí myslí aj na tento parameter a myslíme si, že keď viac ako 80% ľudí na to prihliada tak by bolo dobré aby sme sa tým inšpirovali aj my ostatní. Rozhodli sme sa ísť preto príkladom a nekvalitné výrobky sme už dávno vyradili z našej ponuky.

Tenké káblovanie je veľmi náchylné na mechanické poškodenie (zlomenie, strihnutie, roztrhnutie, poškodenie izolácie) a taktiež je u neho oveľa väčšia pravdepodobnosť vzniku trhlín z dôvodu korodovania materiálu, ktorá taktiež znamená koniec životnosti vášho svietidla. S hrubšími káblami je tento scenár málo pravdepodobný. 

Na našich girlandách sú použité káble z gumy, ktorá je určená do vonkajšieho prostredia. Jej životnosť sa pohybuje rádovo v horizonte niekoľkých rokov na priamom slnku.

Kvalita LED diód – vo všeobecnosti sú dnes LED dostupné v  troch kvalitatívnych triedach.

  1. Nekvalitné LED – odhad životnosti je asi 2000h, LED veľmi rýchlo stráca svietivosť.
  2. Kvalitné LED – odhad životnosti je 20 000h - 100 000h svietenia podľa funkcie.
  3. Špeciálne LED – zákazková výroba podľa zadaných parametrov – 10 000h – 250 000h+ podľa navrhnutého použitia.

Keď si to premietneme na roky nepretržitého (24 hodín, 7dní v týždni celoročne) svietenia tak sa dostaneme ku nasledujúcim hodnotám:

1) nekvalitné 0,25 roka.

2) kvalitné 5,5 – 11 rokov.

Aby bolo možné výrobok predať naozaj lacno je potrebné mať čo najlacnejší vstup. Pri masovej výrobe sa to dá docieliť len znížením parametrov produktu.

Typické miesta šetrenia:

1) nekvalitné LED

2) tenký kábel

  1. A) tenký vodič
  2. B) tenký obal vodiča
  3. C) použitý nevhodný plast na obal káblu ktorý nevydrží UV záťaž prostredia a po 1-2 roku sa rozpadá čo je aj tak dostatočné lebo LED toľko nevydržia svietiť.

Dôsledok šetrenia materiálmi a taktiež príkonu svietidla je ten že menšia dióda má v sebe nekvalitné fosfory - to znamená, že jej odhadovaná životnosť bude radikálne nižšia ako v prípade kvalitných LED diód z dôvodu degradácie a rekryštalizácie týchto svietivých materiálov. Pri lacných LED svietidlách sa často k parametru príkonu nedopátrate ani keby ste chceli, už či je to dôsledok neznámeho výrobcu alebo toho, že výrobcovia nie sú povinný tento parameter uvádzať, nuž všetko má svoj dôvod. Príkon priamo súvisí s intenzitou svetla.

Porovnáme si produkt ICE LITE – svetelné cencúle od nás a od iného nemenovaného výrobcu.

Porovnanie_ICE_Lite 

Názor si môžete utvoriť sami na základe tohto porovnania, veríme, že vám náš článok pomôže pri výbere tých správnych svetiel a ušetrí vám v budúcnosti zbytočné míňanie peňazí.

Autor: Fedor S.